Over Larp

LARP staat voor Live Action Role playing en is eigenlijk niks anders dan de rollenspellen die je vroeger speelde met je vrienden. Een soort "Vadertje en moedertje" maar dan volwassener, en met regels om het spel te sturen en eerlijk te houden. Binnen de LARP hobby kun je je in principe elke rol aanmeten die je wilt, echter de meeste LARP verenigingen draaien fantasy, sciencefiction of horror verhalen. LARP zoals wij het spelen is een combinatie van drie nogal obscure hobby's. Hierdoor is het zelf zo mogelijk nog obscuurder. Veel mensen hebben nog nooit van LARP gehoord en anderen hebben vaak een vertekend beeld. Ik zal in deze korte introductie proberen uit te leggen wat LARP is en wat het niet is.

LARP is Geïmproviseerd theater zonder publiek

De eerste en nog minst obscure hobby waar LARP uit voortvloeit is geïmproviseerd theater. In geïmproviseerd theater krijg je geen script toegewezen, slechts een persoonlijkheid die je moet uitbeelden en een situatie waar je je in bevind. Zo ook met LARP. Je schrijft zelf een persoonlijkheid die je moet uitbeelden in het spel, maakt of koopt er een kostuum voor en begeeft je al gauw in situaties waar je zonder script, geïmproviseerd, vanuit de fictieve rol die je bedacht hebt, moet reageren.Het grote verschil tussen LARP en geïmproviseerd theater is dat bij LARP er geen publiek aanwezig is. De spelers zijn eigenlijk zelf het publiek.

LARP is een spel of sport, maar je kunt niet winnen

De tweede hobbie waar LARP uit voortvloeit is "tabletop roleplaying games". Dit zijn bordspelen die conflicten simuleren. Fantasy gevechten tussen goblins en paladijnen. Vampiers die door de straten van Chicago sluipen, op zoek naar een prooi voordat de zon weer opkomt om ze te verjagen. Gevechten tussen ruimteschepen of grote gevechtsrobotten op het oppervlakte van een planeet. De regels die deze conflicten beslissen zijn ook aanwezig in LARP, hoewel wel heel erg aangepast. Zo word er tijdens zo een dergelijk bordspel veelvuldig met dobbelstenen geworpen maar dit kunnen we natuurlijk niet doen tijdens een LARP. Dat zou de hele magische sfeer en de snelheid uit het spel halen. In plaats daarvan hebben we veel simpelere regels die gebaseerd zijn op verschillende mechanisme.

Zo spelen we zwaardgevechten (fantasy) uit met schuimrubber zwaarden met een glasfiber kern. Deze zwaarden zien er prachtig realistisch uit door hun buitenste laag met geverft latex. Deze techniek heeft de LARP community gejat van "boffing", een Engelse sport waar het zwaardvechten met deze zwaarden, zonder een verhaal er omheen, gewoon als een "te winnen" sport bestaat. De zwaarden worden ook wel "boffers" genoemd. De geweer gevechten (sciencefiction - horror) worden meestal neergezet met een systeem gebaseerd op het op elkaar afvuren van NERF guns (die schuimrubber pijltjes afschieten) of in de wat extremere gevallen laser pistolen of zelfs paintball geweren. Er zijn vele andere systemen binnen een dergelijk regelsysteem. Teveel om allemaal op te noemen binnen dit artikel. Maar ze zijn alleen bedoelt om cinematisch, simpel en op een spannende manier te beslissen wie een conflict wint, zodat er zonder ruzie of discussie verder gespeeld kan worden in het huidige verhaal.

LARP is een samenvoeging van drie hobbies. Geïmproviseerd theater, Tabbletop roleplaying games en nog een derde om conflicten op te lossen binnen het spel (Boffing, NERF, Laser gamen, paintballen, etc.)

Hoe ziet een LARP ervaring er uit?

LARP is heel moeilijk uit te leggen in tekst alleen, maar toch zal ik hier proberen een indruk te geven van hoe je een LARP evenement ervaart.

 1. Je zoekt een LARP vereniging om bij te spelen. Hier is een grote lijst met verenigingen in Nederland. Bijna alle LARP verenigingen hebben een regelsysteem al op hun website staan, samen met uitleg over hoe je een personage moet creëren voor in hun verhaal. Heimr speelt op dit moment voornamelijk bij de vereniging Vortex adventures en op onze eigen evenementen
 2. Beslis of je alleen naar een LARP gaat, of als groep. (Heimr is zo een groep!)
 3. Maak een personage. (Als je met een groep gaat, zorg dan dat jou personage bij de rest van de groep past, dit kun je doen door je personage zo te maken dat hij in de van te voren bedachte lore past. De andere mensen in de groep helpen hier meestal graag mee, in ieder geval binnen onze groep.)
 4. Maak/koop een pak.
 5. Maak/koop een wapen (tenzij je een personage speelt zonder wapen).
 6. Zorg voor goed onderhoud van je wapen.
 7. Schrijf je in voor een LARP evenement op de website van de vereniging.
 8. Overleg/oefen/bespreek dingen met je groep als je niet alleen gaat.
 9. Ga naar de LARP toe.
 10. Ontmoet de fictieve personages van andere mensen op het evenement.
 11. Wordt goed bevriend of bittere vijanden met de andere spelers.
 12. Wordt geconfronteerd door vijanden/problemen/puzzels die niet spelers zijn, maar door de spelleiders als uitdagingen en problemen het spel in gezet worden.
 13. Beïnvloed de loop van het algehele verhaal met jou acties.
 14. Sterf een gruwelijke dood of overleef alle gevaren.
 15. Bereid je voor op het nieuwe evenement, met je oude personage, of met een nieuw personage.

De beste manier om LARP te leren is om mee te gaan met een groep ervaren LARPers.
En laat je nou net op de website van de beste, leukste en actiefste groep terecht gekomen zijn. Heimr!